Mesaj de eroare

Notice: Undefined offset: 1 în counter_get_browser() (linia 70 din /home/cenobscp/public_html/educatiepentrudezvoltaredurabila.ro/sites/all/modules/counter/counter.lib.inc).

Webportal-ul pe care ţi-l punem la dispoziţie a fost posibil prin intermediul proiectului „Educaţie pentru Marea Neagră”. Acest proiect este finanţat prin granturile Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, operat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Fundaţia pentru Parteneriat. Mai multe detalii despre programul de finanţare, pe site-ul: http://fondong.fdsc.ro/.

Vrem să ştii despre acest proiect că se desfăşoară pe durata a 16 luni, în perioada mai 2014 – septembrie 2015, iar costurile sale totale se ridică la 70.875,33 EUR, din care valoarea finanţării nerambursabile este 63.787,98 EUR.

Ce ne-am propus? Este foarte simplu. Ne dorim să îmbunătăţim calitatea vieţii generaţiilor actuale, dar şi a celor viitoare. Acest lucru este posibil, cu implicarea fiecăruia dintre noi, cu iniţiativă şi muncă specializată.

Astfel, noi ne asumăm dezvoltarea unui program de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă (EDD), pentru toate categoriile de vârstă, care va fi la dispoziţia ta şi a tuturor celor interesaţi. Ne propunem să conştientizăm şi, mai mult, să abilităm persoane cheie şi grupuri ţintă implicate direct sau vizate de activităţi de EDD, pentru a atinge dezideratele acestui tip de educaţie, în zona costieră românească (şi nu numai).

Nu în ultimul rând, vizăm creşterea calităţii activităţilor educaţionale, dedicate EDD.

Ce aşteptăm de la tine? Să fii activ/ă, cu ajutorul nostru. Mai întâi, prin informare. Îţi punem la dispoziţie numeroase materiale, informaţii şi cursuri, pentru a te perfecţiona, în domeniu.

Apoi, urmează partea în care vei aplica ce ai învăţat. Poţi face asta în orice fel doreşti şi se potriveşte cu activitatea ta curentă, iar noi îţi vom sta la dispoziţie, cu sugestii şi indicaţii. Te poţi inspira din activităţile deja desfăşurate în proiect (vezi mai jos descrierea lor), din experienţa altora (vezi secţiunile „Surse şi resurse” şi „Fii conectat!”) sau poţi veni cu propriile tale propuneri, adaptate stilului tău şi grupului cu care lucrezi.

Oricum ar fi, implicarea ta este esenţială pentru schimbările, pe care le urmărim prin acest proiect, dar şi după terminarea lui.

Tot ce realizăm în cadrul proiectului are continuitate în misiunea noastră. Deci te poţi implica în orice moment, pentru că avem o viziune de lungă durată, la care poţi contribui şi tu.

Ce se întâmplă în proiect, în mod specific? Iată activităţile, pe scurt:

1.   Marea Neagră şi planul de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă

Era necesar un plan de acţiune, în ce priveşte EDD, cu trimitere la Marea Neagră. De ce? Pentru a recunoaşte locul central al dezvoltării durabile, în contextul educaţional actual, dar şi de a asigura aplicarea eficientă a dezideratelor EDD în societatea noastră, la toate nivelurile.

2.   Marea Neagră în teorie

În cadrul acestei activităţi, am elaborat un program de cursuri, dedicate cadrelor didactice din învăţământul constănţean, dar şi din alte zone ale ţării. Abordarea noastră asupra acestor cursuri este una non-formală, cu teorie şi practică ce asigură o bună fixare a cunoştinţelor, dar şi cu accent pe planul de EDD elaborat de noi, în cadrul proiectului.

3.   Aplicaţii de Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă

Pentru că teoria fără practică este insuficientă, organizăm numeroase activităţi dedicate, în special, elevilor: vizite pe trasee tematice, din ariile protejate dobrogene; colectare de date despre speciile de delfini, din Marea Neagră; dezbateri pe teme de mediu; concursuri diverse; campanii de informare şi prezentări la clasă etc. Poţi vedea fotografiile din activităţi, la secţiunea „Prin lentila camerei”.

4.   Educaţie pentru mediu interactivă

Pentru publicul larg, am gândit trei expoziţii de panouri, în puncte cheie, de mare vizibilitate ale Constanţei, însoţite de tombole, cu multe premii interesante. Temele expoziţiilor: „Marea Neagră în imagini”, „Pădurea vine în oraş” şi „Deşeurile de la A la Z”.

5.   Educaţie pentru un litoral curat

Pentru că litoralul este plin de turişti, pe timpul verii, era necesară o expoziţie de panouri informative, însoţită de o amplă campanie de informare şi conştientizare a turiştilor asupra diferitelor probleme care ţin de deşeurile de pe plajă.

6.   Portalul „Educaţie pentru Marea Neagră”

Acest portal vine în ajutorul tuturor celor care sunt interesaţi de domeniu, dar este şi o resursă importantă, având continuitate mult timp după terminarea proiectului.

7.   Vizibilitatea proiectului

Tot ceea ce facem trebuie să fie ştiut de publicul larg. Aşa că implicăm mereu mass-media, care ne ajută în promovarea activităţilor şi diseminarea rezultatelor proiectului.

Acum, ştii tot ce ne-am propus şi ce facem noi. Este rândul tău să te implici. Poţi începe prin a citi informaţiile de bază, pe care ţi le punem la dispoziţie (vezi secţiunea „Descoperă!”).

Alege să fii activ!